شیر هیدرولیک را باید نوعی دریچه دانست که وظیفۀ کنترل جریان سیال در سیستم هیدرولیک را بر عهده دارد. از این شیرها با نقش مهمی که در کنترل جهت، فشار و سرعت سیال هیدرولیک دارند، در طیف وسیعی از ابزارها مانند ماشین آلات صنعتی، خودروها و ماشینهای کشاورزی استفاده میشود. در ادامه شیر هیدرولیک و انواع آن را با هم بررسی خواهیم کرد.
شیر هیدرولیک چیست؟
شیر هیدرولیک که به آن سوپاپ هیدرولیک نیز گفته میشود، یکی از مهمترین اجزای هر سیستم هیدرولیکی و ابزار هیدرولیک محسوب میشود. این شیرها با کنترل جریان، فشار و جهت حرکت سیال میتوانند عملکرد مناسب آن سیستم را ایجاد کنند. این شیرها نقش حیاتی در عملکرد صحیح و کارآمد سیستمهای هیدرولیکی ایفا میکنند. شیرهای هیدرولیکی باید کارکردی دقیق و روان داشته باشند. به همین دلیل معمولاً برای تولید آنها از فولاد قوی استفاده میشود.
برخی کاربران شیر هیدرولیک را با شیر پنوماتیک اشتباه میگیرند. در حالی که این دو نوع شیر تفاوتهای بسیاری دارند و از آنها در ابزارهای متفاوت استفاده میشود. به همین دلیل کاربران باید با تفاوت هیدرولیک و پنوماتیک آشنا باشند.
انواع شیرهای هیدرولیک
شیرهای هیدرولیک انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها برای کاربردی خاص طراحی شدهاند. از این شیرها در ابزارهای هیدرولیک متفاوتی مانند جک هیدرولیک استفاده میشود. اطلاع از قیمت جک هیدرولیک صنعتی قبل از خرید اهمیت بالایی دارد و باعث میشود تا کاربران بتوانند جکی متناسب با نیاز را با توجه به بودجه خریداری کنند. شیرهای هیدرولیکی را میتوان به شش دستۀ کلی تقسیم کرد. این دستهها و زیر مجموعههای آنها عبارتند از:
۱- شیرهای کنترل فشار
با استفاده از شیرهای کنترل فشار میتوان فشار را کاهش داد یا میزان آن را تنظیم کرد.
شیرهای کنترل فشار (Pressure Control Valve)
این نوع از شیرهای هیدرولیک فشار سیال هیدرولیک را کنترل میکنند. مهمترین کاربرد این نوع شیر هیدرولیک، جلوگیری از افزایش بیش از حد فشار در یک دستگاه یا سیستم محسوب میشود.
شیر فشار شکن (Relief Valve)
این شیر برای تنظیم و محدود کردن فشار در سیستم هیدرولیک به کار میرود و از افزایش بیش از حد فشار جلوگیری میکند.
شیر کاهش فشار (Pressure Reducing Valve)
با استفاده از این شیر هیدرولیک میتوان فشار خروجی را به مقدار مشخصی کاهش داد تا جریان سیال به میزان مناسب برسد.
شیر تنظیم فشار (Pressure Regulating Valve)
برای نگه داشتن فشار سیال در یک محدودۀ مشخص از شیر تنظیم فشار استفاده میکنند.
شیر توالی (Sequence Valve)
برای ایجاد توالی در عملیات هیدرولیکی از شیر توالی استفاده میکنند.
۲- شیرهای کنترل جریان
از شیرهای کنترل جریان برای کنترل سرعت جریان سیال هیدرولیک استفاده میشود. انواع شیرهای کنترل جریان عبارتند از:
شیر کنترل جریان (Flow Control Valve)
با استفاده از این شیر میتوان جریان سیال را کنترل کرد و با استفاده از این ویژگی ترتیب سرعت عملگرهای هیدرولیکی تنظیم میشود.
شیر کنترل جریان تک جهته (Unidirectional Flow Control Valve)
با استفاده از این شیر جریان سیال تنها در یک جهت جریان خواهد داشت. بد نیست بدانید که این شیر با مسدود کردن مسیر از ایجاد جریان سیال در جهت مخالف جلوگیری میکند.
شیر جریان قابل تنظیم (Adjustable Flow Valve)
همانطور که از نام این شیر میتوان متوجه شد، با استفاده از آن میتوان جریان سیال را تنظیم و کنترل کرد.
۳- شیرهای کنترل جهت
شیر هیدرولیک کنترل جهت که از آن با نام شیر جهت دهندۀ هیدرولیک نیز یاد میشود، نوعی از شیرهای هیدرولیک است که با استفاده از آن میتوان مسیر جریان سیال هیدرولیک را در یک سیستم کنترل کرد. این شیرها نقشی اساسی در هدایت سیال به بخشهای مختلف سیستم دارند. انواع شیر کنترل جهت هیدرولیک عبارتند از:
شیر دو طرفه (Two-Way Valve)
از شیر دو طرفه میتوان به عنوان سادهترین نوع شیرهای کنترل جهت یاد کرد. این شیرها تنها دو مسیر ورودی و خروجی دارند و میتوان جریان سیال را به یک یا دو مسیر هدایت کنند.
شیر سه طرفه (Three-Way Valve)
وجود سه مسیر یا پورت ورودی و خروجی در این شیر باعث شده تا بتوان با استفاده از این شیرهای هیدرولیک جریان سیال را به سه مسیر مختلف هدایت کرد.
شیر چهار طرفه (Four-Way Valve)
از این شیر بیشتر در مدارهای پیچیده استفاده میشود و میتواند جریان سیال را به چهار مسیر مختلف هدایت کند.
شیر اسپول (Spool Valve)
این نوع شیر شامل یک اسپول داخلی است که با حرکت درون شیر، مسیر جریان را باز یا بسته میکند.
۴- شیرهای کنترل چک
از شیرهای کنترل چک برای جلوگیری از برگشت جریان سیال در یک سیستم هیدرولیکی استفاده میشود و به سیال تنها اجازۀ جریان پیدا کردن در یک جهت را میدهند.
شیر یک طرفه (Check Valve)
این شیر اجازه میدهد که سیال فقط در یک جهت جریان یابد و در جهت مخالف جریان را مسدود میکند.
شیر کنترل جریان یک طرفه (Pilot-Operated Check Valve)
شیر کنترل جریان یک طرفه با استفاده از سیگنال خارجی یا فشار پیلوت فعال میشود و جریان یک طرفه را کنترل میکند.
۵- شیرهای منطقی
از شیرهای منطقی هیدرولیکی برای کنترل جریان سیال در یک سیستم هیدرولیکی استفاده میشود. این شیرها با ترکیب سیگنالهای ورودی از منابع مختلف مانند سنسورها، سوئیچها و تایمرها به کاربران این امکان را میدهند تا عملکرد سیستم را کنترل کنند.
شیر (AND)
این شیر اجازه میدهد جریان سیال فقط زمانی که هر دو ورودی دارای فشار باشند، عبور کند.
شیر (OR)
این شیر اجازه میدهد جریان سیال از هر یک از دو ورودی عبور کند.
شیر (NOT)
این شیر سیگنال ورودی را معکوس میکند. یعنی اگر سیگنال فعال باشد، جریان ورودی سیال را مسدود کرده و اگر سیگنال غیر فعال باشد، جریان ورودی سیال را باز میکند.
۶- شیر هیدرولیک برقی
شیر هیدرولیک برقی نوعی دیگر از انواع شیر هیدرولیک است که با سیگنالهای الکتریکی جهت جریان سیال هیدرولیک در یک سیستم را تعیین میکند. استفاده از این شیرها به کاربر این امکان را میدهد که شیر را از راه دور کنترل کند. همچنین افزایش دقت این شیرها باعث شده تا بتوان از آنها برای انجام عملکردهای پیچیدۀ سیستم هیدرولیکی استفاده کرد.
این شیرها ساختاری شبیه به شیرهای هیدرولیک معمولی دارند و تنها تفاوت آنها، وجود یک بویین الکتریکی در آنهاست. این بویین با اعمال ولتاژ، هستۀ شیر را برای باز یا بسته شدن حرکت میدهد.
ارتباط شیرهای هیدرولیک با پمپ هیدرولیک
پمپ هیدرولیک وظیفۀ تأمین و ایجاد جریان سیال تحت فشار را در سیستم هیدرولیک بر عهده دارد و شیرهای هیدرولیک این جریان و فشار را کنترل و مدیریت میکنند. به عبارت دیگر، پمپ هیدرولیک جریان سیال را به سیستم ارسال میکند و شیرهای هیدرولیک این جریان را به عملگرهای مختلف هدایت میکنند، فشار را تنظیم میکنند و سرعت و جهت حرکت را کنترل میکنند.
برای خرید پمپ هیدرولیک پیشنهاد میکنیم که از خدمات مجموعههای معتبر استفاده کنید تا علاوه بر خرید محصولی اصل و با کیفیت به مزایایی مانند خدمات پس از فروش نیز دسترسی داشته باشید.
به طور خلاصه، شیرهای هیدرولیک و پمپ هیدرولیک در یک سیستم هیدرولیک به طور مستقیم با هم در ارتباط هستند. عملکرد صحیح و هماهنگ این دو جزء برای کارکرد مناسب و کارآمد سیستم هیدرولیک ضروری است. قبل از خرید هر ابزار هیدرولیک قیمت آن را مورد بررسی قرار دهید. به عنوان مثال کسب اطلاعات از قیمت جک هیدرولیک دو طرفه در زمان انتخاب و خرید این ابزار میتواند در انتخاب مدل بهتر و مناسبتر با نیاز و بودجۀ کاربر تأثیرگذار باشد.
مقالات بیشتری بخوانید
۵ نکته طلایی که قبل از خرید ترکمتر دیجیتال باید بدانید
راهنمای جامع ترکمتر: چگونه نوع مناسب را انتخاب کنیم؟
علت روغن ریزی جک هیدرولیک چیست؟